מבט מבפנים על מעבדת קורונה

מתוך מעבדת הקורונה: אפרת כברה, מיקרוביולוגית קלינית, מספרת על תהליך ההקמה של מעבדות אבחון הקורונה בישראל, ועל עשייה אינטנסיבית למען הכלל ברגעים קריטיים.

סיגל רץ

"בשגרה אני עובדת בחברת סטארט-אפ שמפתחת תחליף לאנטיביוטיקה" מספרת אפרת. "אבל פתאום הגיעה הקורונה והחיים של כולנו השתנו. אותי גייסו לעזור בהקמת אחת המעבדות. בעבר רק המעבדה בתל השומר עשתה את הבדיקות האלו, ובגלל שכמות הבדיקות עולה בהתמדה יש צורך להקים במהירות עוד הרבה מאוד מעבדות שיוכלו לבצע את הבדיקות האלו".

ואיך את מרגישה עם השינוי הקיצוני הזה באורח החיים?

"ההרגשה היא שהולכים למשימה מאוד חשובה, לטובת הכלל. יש כאן ממש שינוי בצורת המחשבה. בדרך כלל הולכים לעבודה כדי להשיג הישגים עבורי או עבור החברה שבה אני עובדת, וכאן זו שותפות במאמץ הכללי. כולנו עושים פעולה משותפת כדי להיטיב את המצב הבריאותי במדינה. עובדים באמת בתחושה של שליחות".

 

יצא לך לפגוש באופן אישי אנשים שבאו להיבדק?

"לא, מפני שרוצים לעשות הפרדה בין האנשים שצריכים לתת דגימות לבין האנשים שבודקים אותן במעבדה. אנחנו רוצים להפחית את הסיכוי להידבק בין הקבוצות, שלא יהיה מצב שמישהו שעובד במעבדה ידבק, ואז כל מי שסביבו גם ייאלץ להיות בבידוד".

האם היו לך רגעים של פחד על עצמך, של לבטים במהלך התקופה הזו? עם אילו מחשבות את הולכת לישון בלילה?

"אני חושבת שזה בעיקר שנצליח להחזיק, כי אנחנו מבינים שאנו נמצאים עכשיו בריצה למרחקים ארוכים. עוד ייקח זמן עד שהמצב הזה יסתיים. אז אנחנו צריכים להיות רגישים לא רק לביצוע המשימה אלא גם לזה שאנשים לא יתעייפו בדרך, לא ירגישו שקשה להם מידי לעשות את זה.

העבודה היא לא קלה בכלל. צריך להתמגן בצורה מאוד יסודית, ומאוד לא נוח לעבוד עם כל המיגון הזה עליך. צריך גם להגיע כל יום למשמרת ארוכה ומעייפת. אז עלינו להיות באמת רגישים כדי שהתהליך יהיה כמה שיותר נוח לתפעול, ובצורה שוויונית לחלק את העבודה בין כולנו כך שאנשים לא יותשו בדרך ויוכלו להמשיך עם זה לאורך זמן. המחשבות הן כל הזמן על איך נכון לסדר את זה כך".

 

מה לדעתך ימגר את הווירוס? האם יש איזשהו קשר בין ההתנהלות האנושית שמשפיעה על היווצרותם או היעלמותם של וירוסים?

"אפשר לקבל תשובה לשאלה הזו מגוף האדם. למעשה כל האנושות הפכה להיות גוף אחד, שאם הוא רוצה להמשיך לשרוד, הוא צריך להתנהג כמו גוף האדם. הרי הגוף שלנו כל הזמן חשוף למחלות, יש המון חיידקים ווירוסים באוויר, כל מיני מזיקים כל הזמן נמצאים סביבנו, אז למה אנחנו לא כל הזמן חולים?

מפני שבכל פעם שמגיע איזשהו חיידק או וירוס, מערכת החיסון מאתרת ומשמידה אותו. וגם אם תא מסוים בגוף נדבק באיזשהו וירוס, יש כל מיני מנגנונים שבאמצעותם הוא מבודד את עצמו מהסביבה שלו, כדי להגן על שאר הגוף.

וזה די דומה למצב שקיים כרגע בעולם. אם אנחנו רוצים לשמור על כללות האנושות ולא רק על עצמנו, אז חוקי הבידוד האלו הם הדאגה לגוף הכללי שלנו. אדם עכשיו צריך להגביל את הפעילות שלו ולהגביל את מה שהוא עושה בשביל לשמור על כולם. ובגוף הביולוגי, תא שלא שומר כך על הכלל בעצם הופך להיות תא סרטני. אם לא אכפת לו משאר הגוף והוא מתחיל לגדול על חשבון הגוף הכללי, הוא סרטן".

את בעצם מדברת כאן על ערבות הדדית?

"כן, כל הגוף שלנו באופן טבעי פועל בערבות הדדית. כל תא מתייחס אל עצמו כאל חלק מהגוף הכללי, הוא לא מתייחס לעצמו בצורה אישית. העובדה הזו לא מבטלת את התרומה הייחודית ויוצאת הדופן שלו לגוף הכללי. אבל ההרגשה שלו, החיות שלו היא לא בתוך עצמו אלא בתוך כולם".

כולם עכשיו מוחאים כפיים לכל המדענים ולאנשי הרפואה שעובדים ימים כלילות. איך ההרגשה שאתה מקבל פתאום כפיים וכל העיניים מופנות אליך ואתה נמצא בחזית?

"זו אכן חוויה מיוחדת להרגיש הערכה לדברים שכאילו הפכו להיות מובן מאליהם. באופן שגרתי כל אחד עובד בעבודה שלו ותורם לחברה בהתאם לכישורים שלו, אבל עכשיו קורה משהו מיוחד. רוב המגזר הרפואי עובד מסביב לשעון באמת כדי להצליח להגן על כלל האוכלוסייה מההתפשטות של הווירוס.

יש כאן מעין מלחמה של כולם ביחד בווירוס הזה שהגיע אלינו. הצוותים הרפואיים נמצאים כרגע בחזית של המאבק הזה, ולהרגיש מקרוב את המסירות של כולם זו חוויה מאוד מיוחדת, וגם הערכה של כולם כלפי המסירות הזו מורגשת. ימים מיוחדים ללא ספק".

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *