קתרין סוויצר. מכירות? התחלתי לרוץ לאחרונה, וכך יצא שהתוודעתי לרצה הראשונה שהתחרתה במרתון הכי מפורסם בעולם. זה קרה בבוסטון בשנת 1967, ומיותר לציין שחל איסור על נשים להשתתף. סוויצר השתחלה לתחרות ולמרות ניסיונות די מבהילים מצד מנהלי האירוע לעצור אותה, היא סיימה את המרתון בתחושת גאווה עצומה. סוויצר שמה לה למטרה לפרוץ עוד מחסום תודעתי, אחד מיני רבים עבור המון נשים שחשבו שהן לא יכולות, ועבור הגברים שתמכו באותה מחשבה. היא פשוט לא רצה רק בשביל עצמה.
הייתי שמחה לרוץ לצידה, ולנסוע באוטובוס עם רוזה פארקס, לטוס עם אמיליה ארהרט ולהיות אחת מאלה ששינו את העולם. אבל תראו אותי, אישה ממוצעת שמנהלת לו"ז לשני מבוגרים פלוס שלושה ילדים, שעוברת את החיים האלה בתקווה לשרוד אותם עם כמה שפחות פגיעות, שהחלום הכי גדול שלה הוא כיור ריק ליותר משעה וכורסת "סטרנדמון" מאיקאה, טוב, נו, ולהיות שחקנית. אז לשנות את ההיסטוריה? נשמע חשוב ונאיבי כמעט באותה המידה.
האמת היא שכשאני חושבת על זה עוד קצת, אני בעצם לא כזאת קטנה. בכל מה שקשור למשפחה שלי אני הגיבורה הראשית, המובילה. מלכה שמנהלת ממלכה. לפעמים באופן כושל ביותר, אין מה לומר, ובכל זאת, לאן שאסובב את ההגה, הספינה האהובה והרעשנית שלי תסתובב. וזאת, גבירותיי, עובדה. האמת שזו עובדה נהדרת, לדעת שתוך כדי שאני יושבת עכשיו בבית וכותבת, נמצאות איפשהו במרחב אינספור נשים שמולכות, כל אחת על הממלכה הפרטית שלה. לאחת זו המשפחה, לשנייה מקום העבודה, לשלישית היא עצמה. מה שברור הוא ששם, כל אחת שמה את כל כובד משקל הרצון שלה.
ואם נחזור שנייה לרצון לשנות את העולם, לא נראה לי שהעולם מצידו מותיר לנו איזושהי ברירה. יותר נכון יהיה להגיד שהוא צועק לנו ממש חזק אל תוך האוזן, בוכה ומסביר שלא מספיק לנו להיות גיבורות גדולות עבור החלקה הקטנה שלנו, שהוא משתגע, שהוא לא יכול בלעדינו.
נראה שהגענו לזמנים מיוחדים כאלה שאין יותר גיבורות יחידות שיכולות לחולל שינויים ממשיים. העולם זקוק לכוח גדול יותר מכוח האינדיבידואל כדי להתרפא. הוא זקוק לרצון עצום, חזק ומשותף. והנה, הם כאן, סביבנו, הרצונות הפרטיים האלה שלנו, פזורים, אישיים, מצומצמים ומלאי געגועים. האשליה הזאת, שאנחנו נפרדות, בואו נשבור אותה, נרצה ביחד. זה יעשה שינוי בעולם.
© כל הזכויות שמורות לישראלית – עיתון נשי חברתי
מבית קבלה לעם
הצהרת נגישות