זהירות! הצונאמי בדרך

ב- 26 בדצמבר 2004, בשעה 9:30 בבוקר רגיל ושליו בקו-לנטה, תאילנד, גל במהירות יוצאת דופן טס על פני הים לכיוון החוף, הרטיב את עובדי החוף המופתעים, התרסק מעבר להם וגרר כמה כיסאות אל תוך הים.

מיה גרינברג

ב- 26 בדצמבר 2004, בשעה 9:30 בבוקר רגיל ושליו בקו-לנטה, תאילנד, גל במהירות יוצאת דופן טס על פני הים לכיוון החוף, הרטיב את עובדי החוף המופתעים, התרסק מעבר להם וגרר כמה כיסאות אל תוך הים.
ליסה אנקרמן, אז ילדה בת חמש עשרה, צילמה את הגל ותיארה הרבה ממה שקרה אחר כך. ״בהתחלה״, היא מספרת, "אנשים נותרו על החוף ובלבול התפשט בקרב המקומיים והתיירים. התגובה הייתה הלם אבל בכל זאת גם שעשוע. אבל בזמן שאנשים התבוננו בכיסאות נסחפים לים, רעש עצום כמו שאגה אדירה מילא את האוויר והמבטים המשועשעים הופנו אל האופק, לקלוט קיר של בוץ ומים מתקרב במהירות. בהתחלה ניסיתי להבין מה אני רואה ואז מסביב התחילה בהלה מוחלטת."
אנקרמן, צעירה וספורטיבית, תפסה את אחותה הקטנה ורצה במעלה הגבעה הקרובה. הן שרדו, אך באותו יום כמעט רבע מיליון בני אדם קיפחו את חייהם בצונאמי.
רעידת האדמה שגרמה לצונאמי הייתה השלישית בגודלה שנרשמה אי פעם ונמשכה בין שמונה לעשר דקות, שזה הזמן הרב ביותר שנצפה אי פעם לרעידת אדמה. יחד עם זאת, ברוב המוחלט של אזורי החוף סביב מוקד הרעידה, לא נשמעה אזעקה לפני בוא הגלים.
במידה מסוימת אנחנו דומים היום לאותם צופים תמימים בחופי הים של תאילנד בשלב של השעשוע. אנו חושבים שהקורונה היא רק גל קצת גדול מהרגיל שיקח איתו כמה כסאות כשהוא נסוג וזהו. אלא שסביר יותר שזו תחילתה של סדרה של גלים, שבעקבותיה העולם שלנו ישתנה מאוד.
העולם החדש מתגבש מתחת לפני השטח כבר שנים רבות ודורש מאיתנו טרנספורמציה ביחס שלנו לעולם- לטבע ולחברה האנושית. מהפכה בתפיסה של המציאות מסביבנו – מעבר מראיית העולם דרך עיניים אינדיבידואליסטיות אל תפיסתו דרך עיני הקולקטיב. אנחנו עדיין מתנגדים למעבר, האגו שלנו אומר לנו שזה רק גל ובקרוב נשוב לחגוג את החיים, לרוקן את כדור הארץ ולנצל כל מי שאנחנו יכולים, במכוון או שלא במתכוון. לכן אנחנו חוגגים בלי מסכות ללא התחשבות באחרים, ונאבקים להחזיר את שיטות הכלכלה האגואיסטיות הישנות לפעולה. אלא שהאגו שלנו מטעה אותנו.

רוב האנשים שנשארו על החוף ב- 26 בדצמבר 2004 לא שרדו את הגלים שבאו אחר כך. שלא כמו ב- 2004, לנו יש אזעקות רבות. אנשים רבים התריעו ומזהירים שהפרדיגמה החברתית שלנו אינה ברת קיימא. כעת אנחנו כבר מעבר לשלב האזעקה, אנחנו בעיצומו של האירוע. ככל שנקדים לפנות את מוחנו, ליבנו וגופנו לבניית חברה המבוססת על אחריות הדדית, שילוב של כל חלקי החברה ובניית תחושת שיתוף, כך נקדים תרופה גם לנגיף וגם לתחלואות ומשברים נוספים שיבואו בעקבותיו.
עלינו להתחיל לפעול מתוך התחשבות הדדית -לשמור על ריחוק חברתי, ללבוש את המסכות שלנו ולהתחיל להבין את המציאות. מקצועות מתחילים להיעלם מהעולם, מחשבים ומכונות יבצעו את מרבית העבודה הפיזית והמשרות האנושיות יתייחסו יותר ויותר לבניית קשרים חברתיים. יהיה שפע של עיסוקים שנדרשים לבניית חברה חדשה המבוססת על אכפתיות, סולידריות ולכידות חברתית. כל אותם ערכים שזלזלנו בהם במשך שנים, חיוניים כעת לקיומנו, בלעדיהם לא נוכל לעשות דבר. אפילו את שרשראות אספקת המזון על מנת להאכיל את עצמנו ואת משפחותינו לא נוכל להפעיל.
היום, ״ערבות הדדית״ אינה רעיון מהפכני, אלא ערך הכרחי כמו מזון ומים, שכן בלעדיו גם הם לא יסופקו לנו. עלינו להבין שעכשיו, או שנשחה יחד, או שנטבע לבד.