השרדות כמו שלא חלמתם עליה

חריף זה טעם נרכש, גם ג'אנק פוד. זה טעים עכשיו אבל יש לזה השלכות, ובמינונים גבוהים הוא מחליש את הגוף. גם ריאליטי מציצני ותחרותי כמו "הישרדות". "אבל זו האמת", "ככה אנשים באמת", "די להתיפיפות", "הישרדות זו רק תוכנית טלוויזיה, תנו לחיות, באמא'שלכם".

מיה גרינברג


לא המצאנו את הגלגל. לחם ושעשועים היו תמיד מנת חלקו של רוב העם, ובהתאמה משתתפי הישרדות הם הגלדיאטורים של ימינו. ואם אנחנו חושבים שאנחנו מתבדרים קצת ודי אז כדאי שנחשוב שוב.
השוואה, ביקורת, בוז, שיפוטיות, שפה פוגענית, התנהגות דורסנית, חברות בוגדנית ושקרית… אלה רק חלק מהמסרים שעוברים בתוכנית וגורמים לנו לנדנדה בהערכה העצמית שלנו. פעם מרגישים יותר טובים מהמשתתפים ופעם המשתתפים נראים לנו גיבורי על. בשני המקרים זו הרגשה שקרית ומתעתעת שגורמת לנו לשוב ולצפות בתוכנית. אבל בטווח הארוך, המסרים והצורות של הישרדות הופכים לתבניות חשיבה והתנהגות מקובלים ביחסים בינינו.
ככה בשקט, תוך פיצוח גרעינים, יחסי אי אמון מתקבעים בינינו, שפה מזלזלת או שקרנית וגם ההרגשה שתמיד יהיה רק מנצח אחד, שפיץ שכזה שהוא טוב יותר מכולם ורק הוא זה שיזכה בטוב של החיים והיתר יאכלו שאריות. ואז אנחנו אומרים "אבל ככה זה בחיים". זה ככה בחיים כי אנחנו מקבעים את זה. אך זה ניתן לשינוי.
בלוקיישן המהמם והאקזוטי של הישרדות, אין דבר כזה שפיץ. כדור הארץ הוא מערכת אחת בלתי נפרדת שפועלת באיזון בין כל הפרטים שבתוכה. אין בה מועדפים, היא פועלת ביחס מושלם – כולם חשובים ושווים כלפיה. בני האדם הם גם חלק מהמערכת הזו, אך היחידים בה שלא מרגישים ככה ולכן פועלים בצורה מזיקה זה כלפי זה, בתחושת הישרדות מתמדת, במצב של מלחמה, במקום בשיתוף פעולה.
לייצר מערכת חברתית שפועלת באיזון בין כל פרטיה, זה מה שחסר רק לנו, החברה האנושית. וזה יכול לבוא לידי ביטוי גם בתוכניות ריאליטי מרתקות לא פחות. ריאליטי שבו השבטים לומדים לנסוק ביחד בחיבור ובשיתוף פעולה בין כל חבריהם – החלשים, החכמים, אלה שיש להם ידיים טובות ואלה שיש להם אינסטינקטים חדים ביחד עם אלה שרק מדברים או מצחיקים את כולם. שבטים שכל משתתף בהם ירגיש קודם את תמיכת השבט שלו, יתגבש איתו, ילמד להתגבר על המרפקנות והתחמנות של עצמו במטרה לתת מקום לכולם. שבטים שהפרטים בהם מגלים על עצמם כל יום עוד עוצמות, בגלל שהחברים בשבט מעודדים ומחזקים אותם עם כל משימה שמטרתה חיבור ושיתוף פעולה ברמה גבוהה יותר.

משימות שהמטרה שלהן לקחת כל מה שחזק אצל כל אחד, להשלים את החולשות אחד של השני, ועם זה לנצח ולפתור כל בעיה. ריאליטי שבו ההתגברות על האגו היא המטרה. שהביחד בו הוא מה שינצח.
"מי הכי מעורר בך השראה מהשבט שלך?" ישאלו המתחרים בראיונות האישיים. "ממי אתה לוקח דוגמה?" ו"מאיפה הכוח כל יום מחדש להתגבר על האגו שלך?"
הסביבה משנה אותנו. וזאת עובדה. הערכים, צורות ההתנהלות, הלבוש, תרבות הדיבור, כל אלה מטביעים לנו בראש תבניות חשיבה ודוגמאות שגורמות לנו להתייחס כך לעצמנו וכלפי סביבתנו. אנחנו שופטים, משווים ובודקים מול התבניות שאנו צופים בהן בלי שנרגיש. מי שחושב שהוא מציץ ולא נפגע, חי בהכחשה.
שינוי מערכות היחסים שלנו, מתבקש בתקופת הקורונה, התקופה בה כל העולם נעשה אחד וצריך להתמודד עם אותן הבעיות. אם לא נשנה את תבניות ההתנהגות החברתית שלנו, המציאות שסביבנו תהיה קשה והישרדותית יותר ויותר.