הרעיה שאיתו

היא נשואה להנרי דוד, אבל רחוקה מאוד מעולם הזוהר. היא נראית עדינה, אבל שירתה בתפקיד קרבי בג׳נין. היא חושבת שהוא שחקן מוכשר, אבל לא צופה בסדרות שלו. רעיה לא צועדת לצד בעלה בפרימיירות, אבל בחיים האמיתיים הם שומרים על זוגיות יציבה ואוהבת כבר מעל עשור. וזה לא בא להם בקלות

אפרת אהרוני

בזמן שרעיה דוד יושבת בריאיון, הנרי נשאר בבית ושומר על ארבעת ילדיהם. על אף שהיא מעולם לא התראיינה, כבר מהרגע הראשון היא מקרינה נינוחות וביטחון, שכנראה הם חלק בלתי נפרד מהאישיות שלה. היא לבושה ג'ינס ושיערה פזור, כמעט בלי איפור, ויש בה משהו שמזכיר את הנרי. "אומרים לי לפעמים שאנחנו דומים חיצונית", היא צוחקת.

רעיה (35) נשואה כבר עשור לשחקן הנרי דוד, ויחד הם מגדלים ארבעה ילדים: מיכאל (10), דריה (8), בנימין (6) ושושנה בת השנה. יש בה פשטות וכנות כובשת. כנראה לא דבק בה אף לא גרגיר אחד של אבק כוכבים.

איך זה להיות נשואה לשחקן שמלוהק לרוב לתפקיד הבחור השרמנטי?

"בתחילת הזוגיות לא היה לי קל עם זה. היו לנו הרבה טלטלות רגשיות, הגאווה שלי קפצה ואמרה לי 'לא צריך, בשביל מה לך לסבול?'. לפעמים אני לא מבינה מאיפה היה לי את הכוח להמשיך, אבל עם הרבה סבלנות ואורך רוח, הזמן עשה את שלו ואִפשר לנו להתאקלם ולהתרגל זה לזו. היום אני מבינה שדווקא הקשיים שעברנו קירבו בינינו וחיזקו את הקשר".

 

שיתפת אותו בקשיים שהיו לך?

"בהתחלה לא. הוא הבין שקשה לי. רק כשהמצב התייצב בבית התחלתי לשתף אותו באמת. אני זוכרת שהוא שיחק באיזו סדרה אינטרנטית, משהו על סקס ("במעגל סגור"), וזה הטריד אותי מאוד, כי חשבתי מה יגידו עליי. הנרי אמר לי, 'את לא צריכה לדאוג מה יגידו עלייך, אני איתך'. זה נתן לי ביטחון. מאז ועד היום אני לא מתערבת במקצוע שלו. מבחינת שנינו המשחק זה הפרנסה שלו נטו. הוא יוצא להצגה כמו למשרד, ואני תומכת במה שהוא יודע לעשות הכי טוב".

את הנרי דוד תוכלו לראות בקרוב במחזה "הנודדים" של תיאטרון "גשר", וכמובן ב"רק להיום" – הסדרה שיצאה לאחרונה וזכתה בתואר סדרת הטלוויזיה הבינלאומית הטובה ביותר בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי של ציריך, אחד הפסטיבלים היוקרתיים בעולם.

את צופה בו? חשוב לו לקבל ממך פידבק?

"בדרך כלל לא, אלא אם הוא מעביר לי משהו, אז אני קוראת כי אני מבינה שזה חשוב לו ואולי הוא רוצה לשמוע מה דעתי. אני חושבת שיותר מחצי ממה שאומרים עליו – אני לא יודעת, וזה שומר עליי מאוד".

ואיזה אדם הנרי בחיים האמיתיים?

"אנושי ורגיל. ביומיום אין לו עודף ביטחון עצמי, אבל כשהוא נכנס לתפקיד, לדמות, אז יש לו. הוא נולד שחקן, הוא תמיד אומר שזה מה שהוא יודע לעשות בחיים".

מבלרוס לג'נין

רעיה נולדה בבלרוס לזוג הורים מוזיקאים. "עליתי לארץ עם המשפחה כשהייתי בת שלוש-עשרה", היא מספרת, "אחי כבר היה פה. הוא היה בן שש-עשרה כשעלה לארץ בתוכנית 'נעלה' ונכנס ללמוד בפנימייה. שנה חיינו בלעדיו. סבתא הייתה בוכה כל היום, ואימא – כאילו קרעו לה את הילד מהלב. מהר מאוד הבנו שאנחנו עולים אחריו".
הם הגיעו היישר לעפולה, וכעבור שנה רעיה, שהייתה קשורה מאוד לאחיה היחיד, החליטה לעזוב את הבית ולעבור גם היא לפנימייה שהוא למד בה בהרצליה. משם המשיכה לשירות צבאי מאתגר, המנוגד לרוך ולעדינות שהיא מקרינה.
"שירתתי כבודקת מעברים בג'נין ובמחסום ארז, תפקיד לא קל, אבל הרגשתי שאני עושה משהו משמעותי. אני זוכרת שפעם אחת הודיעו לנו שחדרו מחבלים לבסיס. אלה היו רגעי פחד מוות. הסתגרנו בחדר, הייתי על מדים ועם נשק דרוך, מוכנה שאולי מישהו ייכנס בדלת ואצטרך להרוג אותו. כל הזמן חשבתי שהחבר'ה הצעירים שרק התגייסו נמצאים עכשיו בחוץ בסכנה. בסוף אחד המג"דים הוותיקים השתלט וירה במחבל. ראיתי אחר כך את הגופה או יותר נכון את מה שנשאר ממנה".
טראומתי. איך עמדת בזה מבחינה נפשית?
"התיייחסתי לזה בתור תפקיד נטו. היום אני לא חושבת שהייתי עומדת בזה. בגיל שמונה-עשרה את לגמרי לא מעכלת את הדברים. אבל אהבתי מאוד את השירות הצבאי. היינו בבסיס סגור, עשינו יחד שבתות. בין לוחמים יש רגש מאוד משפחתי וחם כי מרגישים את התלות וההדדיות. זה מה שהחזיק אותי".

שעת קבלה

אחרי הפנימייה והשירות הצבאי רעיה משתחררת ומרגישה אבודה. היא חוזרת להורים בעפולה, אך תוך זמן קצר עוברת עם בן הזוג לפתח תקווה. "שלוש שנים גרנו יחד בפתח תקווה. הוא למד שם קבלה. הוא היה צורב לי דיסקים, והייתי מקשיבה או קוראת איזה ספר, אבל עוד לא הייתי ממש בעניין".
מתי התחלת ללמוד קבלה?
"אחרי תשע שנים שהיינו יחד זה דעך ונגמר. נשארתי לבד מול עצמי. הדבר היחיד שהרגשתי זה רצון עז להמשיך ללמוד קבלה. משהו בפנים דחף אותי לשם, הרגשתי שאין לי אוויר. באותו שבוע הגעתי לראשונה להרצאה ב'קבלה לעם' בפתח תקווה".

מה מצאת בקבלה?

"גישה לחיים – מהדברים האוניברסליים ועד הדברים היומיומיים. את פשוט מבינה את טבע האדם, ולא נכנסת לסטרס הזה של החיים. לא לוקחת דברים יותר מדי אישי, לא מאשימה אף אחד. זה נותן פרופורציות.
בכלל זה פתח בי מחשבות ושאלות שלעולם לא הייתי מגיעה אליהן בעצמי. איך אפשר לחשוב ביומיום על אהבה, על נתינה, על יחס טוב לאחרים? את יכולה להיות רק בתוך עצמך ובמחשבות של למה זה קורה לי, ואיך כולם לא בסדר. פה יש לך אפשרות להסתכל על עצמך מהצד ולראות שכל מה שאת רואה זה בתוכך, ואם תשני את עצמך, תראי מציאות אחרת. מאוד מעשי".
גם הנרי לומד קבלה, שם נפגשתם. איך זה משפיע על הקשר שלכם?
"זה הבסיס לקשר שלנו. הדרך המשותפת מחברת בינינו. היא עזרה לנו לצאת מהסבך הזה של המריבות, כי ידענו שיש משמעות נוספת לקשר שלנו – מטרה חשובה וגדולה מאיתנו".

במרחק נגיעה

הסיפור של הנרי ורעיה הוא לא סיפור של התאהבות רומנטית מהסרטים עם זיקוקים באוויר. כדי לבנות קשר זוגי יציב, הם עברו תהליך ארוך, שדרש משניהם ויתורים הדדיים ורצון חזק להתגבר על המכשולים – החומרים שמהם עשויה אהבה.
"כשהתחלתי ללמוד קבלה הציעו לי להכיר שם מישהו. אחרי תשע שנות זוגיות לא ממש רציתי, אבל הייתה חברה שהפצירה בי שוב ושוב, 'נו, את בטח מכירה אותו, הוא שחקן מפורסם, יש פוסטרים שלו ברחובות'. לא היה לי מושג מי זה. בסוף אחרי הרבה בקשות מצידה הסכמתי שהיא תיתן לו את הטלפון שלי.
הכרנו בתקופת החגים. אני זוכרת שביום כיפור טיילנו ברחוב ומישהי צרחה לי: 'מה את עושה? זה הנרי דוד'. לא ידעתי איפה לקבור את עצמי, ואם אני מתאימה בכלל לתפקיד הזה של 'אשת הסלב'. ואז פעם אחת כשישבנו בחוף הים, דיברנו על מה כל אחד מאיתנו עובר, וגילינו שיש לנו הסתכלות דומה מאוד על החיים. הרגשתי אותו קרוב מאוד. אחרי שנים הוא סיפר לי שמהרגע הראשון הוא הרגיש שהוא לא יכול לעזוב אותי, שבאנו מאותו מקום ומצב בחיים, ואנחנו צריכים אחד את השני.
בשלב די מוקדם של היחסים גיליתי שאני בהיריון. הנרי היה בדיוק בצילומים בחו"ל, אז בישרתי לו על זה בהודעת סמס. כשהוא חזר, היה לנו ברור שאנחנו מתחתנים. מובן שהיו לשנינו פחדים, אף על פי שהנרי תמיד אומר בראיונות שהוא חיכה לזה. כאילו שהוא לא יכול היה לעשות את הצעד בעצמו, והיה לו טוב עם זה ש'הגורל' החליט בשבילו.
התחתנו, מיכאל נולד, אבל עדיין לא הייתה הרגשה של משפחה. הכול קרה לנו כל כך מהר ובהפתעה, כשהקשר בינינו עדיין רק נבנה. הרגשתי שהוא צריך זמן לעכל. הוא היה חופשי ומפורסם, ופתאום הוא היה צריך להחליף את כל ההרגלים ולהתחייב למשפחה במקום רק לעצמו.
כשחזרתי לעבוד אחרי הלידה, הנרי שאל מה דעתי לעזוב את העבודה ולהיות עם הילד. גם אני הרגשתי שמיכאל זקוק לי ואני זקוקה לו, וזו הייתה בשבילי הקלה שהנרי הרגיש ככה. כדי לעמוד בזה כלכלית עברנו לגור אצל אימא שלו. הייתה לנו שם תקופה קשה. עזבתי עם מיכאל לצפון, להורים שלי, והנרי נשאר אצל אימא שלו".

מה השאיר אתכם יחד?

"תקופת הפרידה הייתה צעד מכריע. תפסנו מרחק כדי לראות אם אנחנו באמת רוצים לבנות משפחה יחד או שאנחנו יכולים לחיות בנפרד. הנרי כבר רצה עוד ילד, וזה חיזק אצלי את הביטחון שאנחנו רוצים להיות יחד, ואלה רק קשיים בדרך. אבל זה דרש הרבה ויתורים, היינו צריכים להילחם כל אחד עם עצמו כדי שזה יצליח".
היה שלב ביחסים שחששת לעתיד הזוגיות שלכם בגלל המקצוע שלו?
"אני מרגישה בלי מילים איפה הראש והלב שלו – איתנו או לא. אם לא, והיו תקופות כאלה, אז יש את האינסטינקט הנשי שאני מפעילה – איך להשפיע עליו מהצד הרע, ואיך למשוך אותו מהצד הטוב, כל הכלים שיש לאישה כדי להחזיק את זה. זו אומנות.
יש לי ביטחון מלא בו שהוא מחויב למשפחה. יש לו אופי כזה. הוא לא יקום וילך. אז אני צריכה רק להתמודד עם האגו שלי, עם מה שאני רואה או שומעת עליו, אבל בבית אני רואה את האדם שאני מכירה, ובטוחה שהוא לא יעזוב. כמו כל זוג, הרבה פעמים יכולנו להיפרד, אבל יש משהו ברצון של שנינו, שאנחנו מוכנים לקשר הזה. למשל יש לו תכונה שאחרי ריב גדול הוא יכול לעשות את הצעד הראשון לקראתי. אני לא מסוגלת. ואני יכולה להתרצות, יש לי את התכונה הזאת. וזה משלים".

כאן גרים בכיף

"אפשר להגיד שארבעת הילדים שלנו באו מתוך היוזמה שלו, שקשה להתנגד לה", היא מספרת בחיוך, "כשהרצון בא ממנו, איכשהו מתעורר גם בי רצון וזה מרגיש חי. אני צריכה להרגיש שהוא רוצה ויכול ומחויב".

יש קשיים בגידול הילדים?

"עם הילד הראשון היה לי קשה, הייתי חסרת ניסיון, הרגשתי אשמה. אבל היום אני יכולה להסתכל לאחור ולראות את כל השינויים שעברתי איתם. גדלתי יחד איתם. הם מלמדים אותי דברים חדשים ומעשירים אותי בניסיון".

איזה מין אבא הנרי?

"הוא אבא מאפשר. הוא נותן להם את כל מה שהיה חסר לו בילדות. קונה דברים בלי שהם מבקשים ממנו, מרשה להם לראות המון סרטים. ביומיום אין להם הרבה זמן ביחד, אבל אפילו בכמה דקות שהם נפגשים, הם מיד מספרים לו הכול. הם ההמשכיות שלו. הוא מאוד אוהב אותם.
אין לנו חלוקת תפקידים בבית – זה אתה עושה, וזה אני עושה. הנרי עושה את כל מה שצריך, לוקח לחוגים, מחזיר, אבל צריך להגיד לו בדיוק מה לעשות. בכלל, כשאומרים לו שצריך משהו, הוא מיד נרתם. זו תכונה יפה שלו".

ואיזו עוד תכונה את אוהבת בו?

"אני אוהבת שהוא מסוגל להסכים עם ההחלטות שלי מעל לטובתו הפרטית. אני רואה את האגו הגדול שלו עם כל היכולות והנתונים שיש לו, אבל אם משהו הוא לטובת המשפחה הוא יודע להתגבר וללכת אחריי". 

 

 

את לא מרגישה לפעמים שאת מקריבה את עצמך למען הקריירה שלו?

"בשלב זה של חיי אני מרגישה סיפוק מלהיות אימא נוכחת וקרובה. אני מרגישה שקיבלתי משפחה עם כל הקשיים והטוב שבזה, וזה שלי, לא של אף אחד אחר. זה שלנו. הנרי תומך ונותן לי את התחושה שזה הבית שלי, ושהוא סומך עליי בניהול המשפחה שלנו. אם הייתי מרגישה שאני מוותרת על משהו חשוב, אני מניחה שהייתי משלבת עבודה עם הבית. 
חמותי תמיד אומרת לי, אולי תעשי איזה קורס ב'וינגייט', תהיי מדריכת ספורט, אבל אלה החיים שלי, ואני מרגישה שהילדים עדיין תלויים בי, במיוחד הקטנה. אני פשוט נהנית מהנתינה שלי, והסיפוק שלי הוא בידיעה שהילדים שלי זוכים לאימא שמחכה להם בבית עם ארוחה חמה. אימא שדואגת, מקשיבה ומחבקת. האושר שלהם הוא המימוש שלי. אני לא אומרת שזה הסטנדרט, כל אחת ומה שמתאים לה. אולי כשהם יגדלו אחליט לפתח קריירה, מי יודע".

את לא מרגישה שאת מפסידה משהו?

"לפעמים יש תחושה של פספוס כי בחינוך אין תוצאות מיידיות. זה יום ועוד יום, ואת התוצאה רואים מתישהו אחרי שנים. אבל כשאני רואה כמה מיכאל אוהב את שושנה, זה ממלא אותי נחת, באמת".
רעיה, עצה טובה לקוראות?
"להקשיב לעצמך ורק לעצמך. טוב לי מאוד להיות עם עצמי, וקשה לי לקבל עליי סדר מסוים שאני חייבת להיות כזאת או אחרת, נגיד לעבוד או לא לעבוד. אני מאמינה שאישה צריכה להרגיש מה טוב לה, בלי כל רעשי הרקע שמבלבלים אותה. וגם זוגיות טובה היא כשאת מתחברת למי ומה שאת, ושבן-הזוג יודע מה טוב לך ותומך בך, אפילו כשקשה לך במקום שבחרת להיות בו. 
אני בחרתי להיות בבית והנרי מחזק אותי בהחלטה הזו גם ברגעים של שחיקה. הוא יודע איך לתת לי הרגשה שתפקיד האימא הוא משמעותי מאוד. גבר צריך להרגיש כבוד ואישה צריכה הערכה. ואני מרגישה מאוד מוערכת".